tiistai 13. toukokuuta 2014

Pentterin eli venekeittiön varustelua

Kokonaan uuden keittiön varustelu on aikaa vievää hommaa, mutta myös hauskaa. Kuinka usein sitä pääsee ostelemaan kaikkea uutta ja kivaa keittiöön - ihan kuin muuttaisi taas omaan kotiin! :-) Lisähaasteena veneessä ovat pienet tilat, keinunta, sääolosuhteet ja meri. Keittiön tavaroiden tulee siis olla sisäkkäin meneviä, monikäyttöisiä, muovisia (lasiset = sirpalevaara, puu = homeongelmat, rauta = ruostumisongelmat), mielellään kelluvia ja vielä helposti tiskattavia.

Meidän purrella on käsintiskausmahdollisuus, mutta vielä taidan hankkia pari vatia maissa tapahtuvaan tiskaukseen (lika- ja saippua vedet eivät sitten mene mereen). Hyvä ekologinen käsitiskiaine, joka ei haise liikoja eikä aiheuta käsiin näppylöitä (mitä johtava merkki tekee) on vielä haussa. Vinkkejä otetaan vastaan oikein mielellään!

Nyt on hankittuna astiasto neljälle hengelle (meillä ei taida olla tilaa kutsua ruokavieraita purrelle, joten minimivarustus riittäköön). Biltemasta löytyi edullisesti (kuvat lainattu Bilteman nettisivuilta) isot lautaset, leipälautaset, puurokulhot, mukit ja pari tarjoiluvatia.Mukeja hankin myös kannellisina (Samba-sarja) Tupperwarelta. Niihin saa pillin, mutta juoma ei läiky minnekään, jos kansi on kunnolla kiinni. Kaikkea muutakin hirveän kätevää ja ihanaa Tupperilta varmaan löytyisi, mutta vähän joudun rajoittamaan keittiöpuolen hankintoja...

Ruokailuvälineet (sileät, ruostumatonta terästä) sekä kapustoja ja kauhoja muovisina ostimme Ikeasta. Myös silikonisia pannunalustoja vihreinä ja pari patakinnasta punaisina löysi tiensä ostoskassiin. Silikoniset saa heti pestyä likaantumisen jälkeen eikä homehtumisvaara ole niin suuri kuin perinteisillä kangaspatalapuilla.


AKUT Keittiövälineet, 3 osaa IKEA Hellä pinnoitetuille astioille.
Kuorimaveitsi Tupperware. Alla pilkottaa katajainen voiveitsi. Testailen miten kestää homehtumatta.

Kaikki vähän sikin sokin, mutta jos tavaraa ei tuon enempää tule, niin pelkällä pohjan liukestematolla pärjännee.
Vapaa-ajan tarviketalosta tilattiin vaikka mitä. Kattilasarja (liikaakin osia, mutta ruostumatonta terästä, alumiinisiin saan aina kaiken palamaan kiinni).  Viheltävä vesipannu sinisenä (helpompi keittää vettä matkalla, kun ei roisku nokasta ja kansi pysyy kunnolla kiinni).Leveäsuinen iso ämpäri siivilällä (kuvat Vapaa-ajan tarviketalon sivuilta) vaikka tiskien kuljettamiseen tai lasten pesuun. Astiankuivatusteline valutusalustalla on tarpeen, sillä astiapyyhkeen käyttö ei välttämättä ole kovin hygieenistä, koska pyyhkeitä ei ehkä saa pestyä tarpeeksi usein ja märät pyyhkeet kosteuttaisivat sisäilmaa tarpeettomasti. Vielä tuli hankittua venyvä pyykinkuivausnaru kiinteillä pyykkipojilla uimapukujen ja pyyhkeiden kuivatukseen. Kätevä öljy+viinietikkapullo, josta voi kaataa nappia painamalla kumpaa haluaa salaattiinsa. (Emme käytä mitään valmiita kastikkeita ja kuitenkin mukana pitäisi olla myös öljyä ja viinietikkaa.) Pitäisi ostaa kai toinen kotiin.

Ämpäri, vetoisuus 14 l, sininenSiivilä (sopii ämpäriin tuote nr. 2420590, sininen)

Tarpeelliselta ja järkevältä ostokselta tuntuivat myös erikokoiset tiiviisti suljettavat ja helposti avattavat säilytysrasiat. Ainakin puurohiutaleet, rakettispagetti, mysli, pähkinät, siemenet, kuivatut marjat ja jauhot tarvitsevat astiansa. Kananmunillekin (12 kpl) on ihan oma laatikkonsa, koska ei sitä rikkinäisten munien sotkua nyt kukaan halua veneeseensä... Meillä tulee ehkä penkkien alustatkin käyttöön, vaikka tavaroihin on sitten vähän hankalampi päästä käsiksi. Viileää tuolla penkkien alla ainakin on, sillä meri on ihan seinän takana. Kuvittelelisin, että juurekset, mehutetrat ja rasioissa olevat tavarat pärjäävät siellä oikein hyvin. Voillekin ostin oman rasian, jossa on alustassa erikseen merkattu 250 g paketin jakoviivat. Ihan kätevää, paitsi että laktoositon voi on vain 200 g tai puoli kiloa, joka ei tuohon mahdu.

Kuvan vaaleakantiset Lock & Lock -rasiat ja öljy&viinietikka -pullo ovat Vapaa-ajan tarviketalosta ja vihreäkantiset Ikeasta. Testaan kestävätkö Ikealaiset veneessä, sillä ovat aukaisun kannalta minun reumasormilleni ystävällisemmät kuin vaikkapa Orthexit ja niin halpoja. Lock & Lockin omilta sivuilta katselin muitakin tuotteita ja ainakin sokerille voisi sopia kierrekantinen säilytysastia. Vaikkemme sokeria käytäkään juomissa tai ruuanlaitossa, niin leivontaan se voi olla tarpeen. Meillä on nimittäin Omnia-uuni veneessä ja sillä pitäisi onnistua laatikkoruokien ja leivonnaisten teko. Jos vaikka kanelipullat pyöräyttäisi aamiaisen kylkeen...


Hauskanväriset ohuet leikkuulaudat löytyivät Prismasta. Jos vaikka sitä kalaa joskus saa, niin on hyvä olla värikoodatut alustat eri ruoka-aineille. Kalanhajua vastaan ostan vielä terässaippuan, kunhan löydän jostain edullisesti. Veneessä veistä käytetään aina leikkuulaudalla - kädessä ei pilkota mitään heilahdusvaaran takia (en kyllä muutenkaan pilko mitään kädessä).Marketista löytyi myös purjehdusaiheinen tarjotin, joka vaan joutui ostoskoriin... Katsotaan onko se yhtään käytännöllinen vai olisiko kahvallinen ja kunnolliset reunat omaava tarjotin parempi. Semmoinen tiikkinen, joka jo tuolla kodin keittilön kaapin päällä onkin. Ulkona eli sitloodassa syödessä tarvitaan ehkä tarjotinta avuksi. Ikeassa on noita kasvopapereita (alemman kuvan vasemmassa reunassa) nyt köysikuvioisessa paketissa. Äkkiä hakemaan kipikapi, jos haluaa omansa ;-)Paistinpannuna toimii toistaiseksi valkopintainen keraaminen omasta keittiöstä lainattu ja Clas Ohlsonilta ostettu (valkoisen näkee hämärässäkin tiskata puhtaaksi). Riippuu vähän tilankäytöstä pitääkö ostaa pannu, jossa on irrotettava kahva.

Tärkeimpien välineiden eli kattilan, paistinpannun ja kokkiveitsen lisäksi ruuanlaittaja tarvitsee mausteita. Ilman niitä tulee kyllä ruokaa, muttei välttämättä ateriaa (sama muuten pätee ehkä viiniin) :-) Siispä kunnon rivistö mausteita pentterin ikkunalaudalle! Ja pippurimylly. Purkit nyt ovat kyllä lasia, mutta sen verran olen tiputellut maustepurkkeja, että uskoisin niiden kestävän. Eikä me pärjätä niillä all-in-one-purkeilla, kun ne loppuvat heti ja ovat väärässä suhteessa käyttöön nähden. Meillä on veneen lattialla muotoon leikattu terassimatto, joka vähän pehmentää, jos jotain tippuilee. Vihreä väri ei ehkä ole sisustukseen sopiva, mutta kotona on jo tummansiniset SantaMarian purkit ja halusin purkkien erottuvan toisistaan. Tuomme nimittäin syksyllä mausteet kotiin, sillä tuoreilla mausteilla on herkullisempaa aloittaa kesäkokkailut.
Kunnon tylppäkärkinen ja sormisuojattu veitsi vielä puuttuu, mutta otamme kotoa lainaksi sopivan lyhyen Fiskarsin (Functional Form japanilainen kokinveitsi). Pienempiä veitsiä onkin pari kappaletta (Victorinox) ja niiden tomaattiveitsellä leikkaa jopa leipää! Veneessä pitää myös olla puukkoja varmassa paikassa, että saa köydet poikki hätätilanteessa. Toivotaan, ettei tällaisia "apua, ponnari vinssin ympäri" -tilanteita tule.

Lisäksi varustukseen kuuluu kaikkea pientä, kuten purkinavaaja, sakset, suomustusrauta, pussinsulkijoita, juustohöylä ja minigrippejä patikointieväitä ja mahdollisia tähteitä varten. Perinteiset vihannespussit yritämme jättää maihin, sillä Itämeri ei kaipaa yhtäkään "vahingossa" lentänyttä muovipussia aaltoihinsa. Biohajoavat pussit ja kestovihannespussit eivät ole ollenkaan niin vaarallisia. Minigripit nyt hyväksyn, sillä yhtä typerää on heittää ruokaa menemään kuin roskata vesistöjä. Ja retkieväät on hankala saada taskuihin rasioissa. Me myös pesemme minigripit ja käytämme uudelleen.

Sitten on vielä suttusormia varten kosteuspyyhkeitä. Tupperwarella on tähänkin touhuun oma rasiansa, mutta pienempään malliin mahtuu vain vajaa paketillinen. Toisaalta eihän avaamatonta tarvitse säilyttää sen kummemmin ilmatiiviisti. Talouspaperia löytyy myös, mutta ei rulla vaan sellainen "laitostalouspaketti". Lasten sormia ei voi aina pestä jääkylmällä vedellä ja paperia osaavat ilman apuakin käyttää.

Siivouksella jatketaan. Suihkupulloihin tein myös valmiit seokset siivousta ja tiskausta varten: Etikka 1% ja laimenettu astianpesuaine. Pöydän murujen puhdistusta varten ostin oman rikkasihvelisetin. Mutta melkein aina pöydällä on myös jotain märkää, niin rättihommiin kuitenkin joutuu. Haluaisin vain niin välttää jatkuvaa käsien kastelua (ja kylmää vettä), kun iho ei tykkää semmoisesta.Olemme harjoitelleet veneessä olemista satamassa. Pakkaamme mukaan iltaruoka tai iltapalatarpeet ja ajelemme autolla satamaan. Toki on aina jotain muutakin asiaa, niin kuin vaikka kuvia blogia varten, sammutinten katsastusta tai kaikuluotaimen asennusta, mutta on kyllä tosi kivaa vain singahtaa jonnekin parin tunnin lomalle :-)

~ Amiraali ~

(Älkää vielä ihmetelkö purtemme sisustusta, mm. epätyypillistä valkoista pentteriä. Palataan siihen joskus myöhemmin, mutta sen voin kertoa, ettei siihen kulu rahaa tänä vuonna.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti